СТВОРЕННЯ AUKUS У КОНТЕКСТІ ЗМІНИ СТРАТЕГІЧНОЇ ОБСТАНОВКИ В АЗІЙСЬКО-ТИХООКЕАНСЬКОМУ РЕГІОНІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглядається створення тристороннього партнерства з безпеки AUKUS (Australia, United Kingdom, United States) у контексті зміни стратегічного середовища в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, де спостерігається зіткнення інтересів двох світових держав – Китаю та США.Новий стратегічний альянс має на меті поглиблення дипломатичного, безпекового та наукового співробітництва країн-учасниць для протистояння спробам КНР змінити баланс сил в АТР шляхом досягнення регіонального та потенційно глобального домінування завдяки військово-економічному піднесенню. З іншого боку, створення військового союзу з явним прицілом на протистояння Китаю може спровокувати гонку озброєнь або підвищити ризик збройного конфлікту в регіоні і в світі.