ГРЕЦЬКІ ПІДДАНІ В ОДЕСІ 1879 Р.: ХАРАКТЕРИСТИКА СПІЛЬНОТИ У СВІТЛІ ПЕРЕПИСНИХ ДАНИХ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті аналізуються первинні дані щодо греків Одеси, які проживали в місті як постійно, так і тимчасово, в контексті загального перепису підданців Грецького королівства в 1879 р. Дані перепису дозволяють сповна реконструювати демографічні характеристики грецької громади міста, яка все ще демонструвала перехідний «міграційний» тип. Було з’ясовано, що соціальні інститути громади, зокрема сім’я, і повсякденні практики значною мірою коригувалися фактором перманентної соціальної мобільності. Представленість греків практично у всіх верствах та професійних корпораціях Одеси засвідчили відхід на другу роль торгівлі, як основного та традиційного їх заняття. Зокрема, було відзначено помітну «пролетаризацію» видів робіт. Вивчення етнокультурної специфіки та сталості етнічної ідентичності встановило, що грецька громада Одеси в досліджуваний час демонструвала високий рівень писемності та освіченості, а також підтвердило абсолютне переважання грецької мови як рідної