ДУМА «РОЗМОВА ДНІПРА З ДУНАЄМ» В КОМПЛЕКСІ ДЖЕРЕЛ З ІСТОРІЇ ХОРТИЦЬКОЇ СІЧІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
Метою статті є встановлення значення старовинної козацької думи «Розмова Дніпра з Дунаєм» в розгляді питання виникнення Запорозької Січі та місця в цьому процесі острова Хортиця. Це потребує встановлення подій, яким присвячений твір та виокремлення комплексу взаємопов’язаних джерел щодо досліджуваного питання. Вони підтверджують дані думи і свідчать на користь виникнення Січі вже в ранній, або боярсько-шляхетський період козацтва – час формування козацької самоврядної спільноти. Щонайменше з 30-х рр. о. Хортиця та з 50-х рр. XVI ст. о. Мала Хортиця були місцями збору козаків та військовим центром захисту не окремих угідь, а вже всієї території, якій загрожував напад. Функція місця збору військових загонів стала важливою січовою ознакою.