ГРЕКИ ПІВНІЧНОГО НАДАЗОВ’Я В МАТЕРІАЛАХ ДЕМОГРАФІЧНОЇ СТАТИСТИКИ XVIII XІХ ст.: ІНФОРМАТИВНІ МОЖЛИВОСТІ, ПРОБЛЕМИ ЗБЕРЕЖЕНОСТІ ТА ДОСТУПУ (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
В статті розглянуто матеріали демографічної статистики, представлені IV–Х ревізіями, окладними книгами, матеріалами перепису населення Російської імперії 1897 р., метричними книгами, а також реєстрами, складеними російськими урядовцями та представниками грецької громади. На сьогодні ускладнює джерелознавчу евристику історії маріупольських греків той факт, що архівні матеріали Державного архіву в Автономній республіці Крим і Державного архіву Донецької області залишаються на тимчасово окупованих територіях і їх доля сьогодні залишається невідомою. Недоступними для українських дослідників є матеріали Російського державного архіву давніх актів та Російського державного історичного архіву. У зв’язку з цим набуває надзвичайної актуальності Концепція відновлення правдивої історії греків України без спотворень і фальсифікацій, формування історичної пам’яті та національної ідентичності на базі оцифрованих архівних чи збережених в копіях джерел з приватних архівів елліністів.Зазначається, що ревізький облік населення є одним з основним джерел статистичних відомостей щодо соціально-економічної історії, повсякденності грецької спільноти Північного Надазов’я кінця 18 – 19 століття. Інформативний потенціал ревізьких «сказок» надає можливість відтворення питань щодо вікової структури населення грецьких селищ і м. Маріуполя, середньої довготривалості життя греків тощо. Дані ревізьких «сказок» знайшли втілення в окладних книгах початку 80-х рр. XVIII ст., які зберігаються у фонді Російського державного історичного архіву «Експедиції про державні прибутки». Вони є чи не єдиним узагальнюючим документом, який відбиває динаміку руху грецького населення.Серед джерел демографічної статистики за кількістю достовірної і впорядкованої інформації виділяються матеріали перепису населення Російської імперії 1897 р. та метричні книги. Відомості метричних книг мають високі інформативні можливості і дозволяють дослідити сезонний розподіл народжуваності, випадки народжень позашлюбних дітей, простежити кількість ранніх шлюбів, причини смерті грецького населення і т. д.