МІСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ КАТЕРИНОСЛАВА В УМОВАХ ЗАГОСТРЕННЯ ПАРТІЙНО-ПОЛІТИЧНОЇ БОРОТЬБИ (1917-1918 рр.) (за матеріалами періодичної преси) (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
Мету дослідження визначено особливостями проблеми «врізаного» радянського спадку української квазідержави в роки першого радянського десятиріччя. Проаналізовано умови роботи апарату суспільно – політичної влади Катеринослава (1917-1918) у формі «старої» Думи та Катеринославської ради робітничих та солдатських депутатів (РРСД). Методологічна основа Осягнення логіки розвитку сфери міського самоврядування Катеринослава неможливе без використання міждисциплінарного методу, котрий включає підходи, опрацьовані в історичній урбаністиці, соціології, політології. У роботі застосовано принципи історизму, об`єктивності, соціального підходу. Наукова новизна полягає в тому, що серед «провалів» в історичній пам’яті, за сучасними критеріями, є історія України першого радянського десятиріччя1 , яку слід переосмислити в контексті діяльності апарату суспільно – політичної влади Катеринослава в період загострення партійно-політичної боротьби 1917-1918 рр.. Висновки. Вивчення характеру зіткнення апарату суспільно – політичної влади Катеринослава у формі міської Думи та ради робітничих та солдатських депутатів у період загострення партійно-політичної боротьби 1917-1918 рр. дає підстави стверджувати про наявність демократичних процесів в Україні під час проведення муніципальної виборчої кампанії. Процедура виборів відповідно до урядової постанови «Про здійснення виборів гласних міських Дум та про дільничні міські управління» (від 15 квітня 1917 року)2 визнавала права самоврядних структур, успадкованих від Російської імперії, у свою чергу державно-політичні акти Української Центральної Ради офіційно закріплювали діяльність місцевого самоврядування, порушуючи лише питання про українізацію та переорієнтацію на Центральну Раду. Однак організоване збройне повстання Червоної гвардії зміцнило органи більшовицької влади Катеринослава та домогло РРСД у процесі перерозподілу політико – адміністративних повноважень на рівні міста. Слід зазначити, що підрив органів міського самоврядування був направлений у першу чергу на підрив авторитету Української Центральної Ради. Ключові слова: державотворення, міська Дума, більшовики, робітниче, житлове, соціальне забезпечення.