ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА НА ВЕЛИКИХ ЕКРАНАХ УКРАЇНИ У СЕР. 1980-х – 2010-х рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
Дане дослідження розглядає, як змінювався вплив кінематографа на історичну пам’ять про Другу світову війну з середини 1980-х рр. і до сьогодні. Кіно має можливість впливати на почуття та пам’ять людей. У свою чергу, існуюча історіографія дуже рідко використовує такі джерела, як статистичні показники касових зборів фільмів. Такі дані дозволяють більш повно оцінити популярність і, як наслідок, можливий вплив окремої кінострічки на країну в цілому. У даній статті висвітлені художні фільми про війну, які могли мати вплив на пересічного мешканця України. Встановлений поділ кінострічок за географічно-політичною ознакою: радянського періоду перебудови, російські, американські, європейські, українські. Виділена хронологічна періодизація кінопрокату на теренах України: перебудови, відсутності та початку відновлення кінопрокату українською мовою, заборони російського медіа. Роль воєнних фільмів у період перебудови стала незначною в порівнянні з періодом застою, коли фільми про Велику Вітчизняну війну посідали суттєве місце серед лідерів відвідуваності. У 1990-х роках кінопрокат на теренах України де-факто зникає, а після відносного відновлення в середині 2000-х років так і не вийшов на показники за часів Радянського Союзу. Отже, ми можемо зазначити: вплив кінематографу на історичну пам’ять у розглянутий період незначний. В Україні не була створена необхідна кількість загальновідомих воєнних стрічок, яка б руйнувала радянські міфи про Другу світову війну серед населення.