ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ З ІСТОРІЇ: ЧИ МАЄ МІСЦЕ ДІАГНОСТИКА РЕЗУЛЬТАТІВ НАВЧАННЯ? (НА ПРИКЛАДІ ОДНІЄЇ ТЕМИ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
В статті на підставі кількісного та якісного аналізу підручників з історії для 10-го класу закладів загальної середньої освіти встановлено потенціал шкільного курсу в підготовці до зовнішнього незалежного оцінювання на прикладі однієї теми «Українська революція 1917–1921 років». Порівняльний аналіз змісту підручників з історії та завдань зовнішнього незалежного оцінювання (2018–2022) виявив чинники, які обумовлюють успішне виконання тесту. Обґрунтовується порушення принципу рівності в доступі до вищої освіти, оскільки успішне виконання завдань зовнішнього незалежного оцінювання потребує додаткової освіти принаймні для певної частини абітурієнтів. Спираючись на результати якісного аналізу підручників, наголошується на необхідності удосконалення процедури присвоєння грифів Міністерства освіти і науки України, оскільки деякі підручники провокують хибні відповідні під час виконання тесту.