ІСТОРИЧНІ ВЗАЄМИНИ УКРАЇНЦІВ З ІСЛАМСЬКИМ СВІТОМ В РЕЦЕПЦІЯХ БОРИСА ГРІНЧЕНКА (1863–1910) (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
У статті на основі народопросвітніх, публіцистичних та художніх творів Б. Д. Грінченка висвітлено поширення в українському просторі знань про ісламський світ, релігію, національну самобутність, культуру кримських татар, турків, арабів тощо. В історичній ретроспективі показано контроверсійний характер відносин України з Кримом в рецепції Бориса Грінченка, доведено використання образу кримських татар як «чужих» як фактора формування національно свідомої української модерної нації, відродження історичної пам’яті та виховання жертовної любові до Батьківщини. Водночас, у своїй громадсько-політичній діяльності Борис Дмитрович відстоював перспективу незалежності України, в якій будуть гарантовані права всім народам, що проживають на її території. Так само, право на самостійний історичний шлях повинні отримати й інші народи Російської імперії.