КОЗАЦТВО В ПОЛЬСЬКИХ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКАХ З ІСТОРІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
Дана стаття присвячена питанню висвітлення тематики українського козацтва в польських шкільних підручниках з історії ХІХ – початку ХХІ століть та його зміни протягом окресленого часу. Показано залежність презентації історії козацтва від політичних обставин, зовнішнього впливу на освіту, що виражалося, зокрема, в обсязі матеріалу, визначенні причин козацьких повстань, оцінці Переяславської ради й угоди з Росією тощо. Крім того, висвітлено роботу Українсько-польської комісії експертів з питань удосконалення змісту шкільних підручників з історії і географії, зокрема, діалог науковців із проблеми висвітлення історії козацтва в підручниках обох держав.