З ІСТОРІЇ СТАНОВЛЕННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ У ХАРКОВІ В 1917–1925 рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
У статті вивчається становлення національних освітніх закладів в Харкові на початку ХХ ст. Було прослідковано процес створення української гімна- зії, трудової школи та формування педагогічних закладів освіти, які мали вирішити нагальну потребу в підготовці педагогічних кадрів у тогочасних складних політичних та економічних умовах. Урядова політика у дослі- джуваний період була орієнтована на українізацію освіти та залучення до освітнього процесу видатних педагогів, вчених, меценатів та громадських діячів, які зробили значний внесок у збереження історичної та культурної спадщини України.