ПЕРІОДИЗАЦІЯ ТА НАЙМЕНУВАННЯ НОВІТНЬОЇ РОСІЙСЬКО- УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ: АНАЛІЗ ВІТЧИЗНЯНОЇ ІСТОРІОГРАФІЇ ТА АВТОРСЬКИЙ ПОГЛЯД (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
У статті автор розглядає особливості найменування Новітньої російсько- української війни та її періодизацію в українській історіографії. Новітня російсько-українська війна розпочалась в лютому 2014 р. і триває по сьогодні. З першого року цієї війни дослідниками із різних галузей (істо- рики, політологи, фахівці з військової науки, соціальних комунікацій тощо) опубліковано велику кількість досліджень, об’єктом яких вона була. У ві- тчизняній історіографії присутня певна проблема найменування сучасної війни з РФ. Особливість найменування Новітньої російсько-української війни обумовлена використанням різноманітних словесних конструкцій в основі, яких є такі слова як: війна, конфлікт, агресія, до них додають прикметники: російська, збройний і т.п., навіть вживається визначення«російсько-українська війна» із приставками: «сучасна», «новітня», «ни- нішня». Для зручності дослідження та обговорення цієї війни доцільно створити універсальний і чіткий термін. Щодо періодизації, існує низка авторських поглядів на це питання.