ІСТОРІОСОФІЯ Ф. НІЦШЕ Й УКРАЇНСЬКА АРХЕОГРАФІЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
В другій половині ХІХ ст. практика видання історичних джерел набула нової якості. Завдяки утвердженню ідей позитивізму були остаточно за- кріплені стандарти публікації історичних документів. Археографія вийшла на якісно інший рівень. Оскільки інформативність публікації була одним з пріоритетів позитивістського стилю мислення, виникає цілий спектр форм археографічної публікації, що забезпечували істориків потрібною інформацією для їх роботи. У той же час парадигма позитивізму, змінивши уявлення про залишки минулого, почасти ігнорувала їх базові ознаки.Наприкінці ХІХ ст. інтелектуальна атмосфера у Західній Європі змінюється. Вагомим чинником таких змін стала філософія Ф. Ніцше. Остання вплинула на формування нових тенденцій в археографії опосередковано. Ф. Ніцше висунув нові вимоги до культури представлення пам’яток старовини, що не заважає їм пробуджувати сучасну людину від інтелектуального сну своїм грубим, дисонуючим із сучасністю голосом. Замість пасивного, сирого матеріалу, з якого історик ще має виробити продукт у вигляді факту, перед нами постає стихія, що сама здатна захопити у свій вир дослідника. Новий інтелектуальний образ пам’ятки минулого спонукає змінити архітектоніку самої археографії. Наприкінці ХІХ ст. в українській археографії спосте- рігається сплеск інтересу до способів передачі автентичності пам’ятки. Завдяки цьому сучасник може краще почути «грубий» голос старовини, що й пропонував Ф. Ніцше.