МЕТРИЧНІ КНИГИ ЯК ДЖЕРЕЛО ВИВЧЕННЯ ДЕМОГРАФІЧНИХ І СОЦІАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ НА ЗАПОРІЖЖІ В КІНЦІ ХVІІІ – НА ПОЧАТКУ ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2023)
У статті привертається увага до метричних книг, що велися при церквах на території Запорізького краю з кінця ХVІІІ – до початку ХХ століття, і містили не тільки офіційну інформацію про особу, а й чимало інших відо- мостей. Виділено три умовних групи метричних книг в Державному архіві Запорізької області, відмінних хронологією відображення подій, місцем укладання, специфікою фондоутворення. Пояснено і проілюстровано потужний потенціал цього виду історичних джерел для висвітлення історії демографічних і соціально-економічних процесів.