УКРАЇНА: 850 РОКІВ ВІЙНИ. УРОК ХРОНОЛОГІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
850 років – це метафоричне нагадування автора про те, що Московія–Росія–СРСР–РФ на українських землях вела безперервну чергу воєн. Завойовницькі війни прикривалися різними високими цілями. Але суть була одна: загарбання і підкорення. Стаття містить хронологію цих воєн. Автор звертає увагу на те, що війна проти України велася і в так звані «міжвоєнні» періоди. На підтвердження він наводить нарис повсякденного життя українського селянства 1920-х років. У 1921–1922 роках велася справжня війна за селянський хліб із залученням регулярних армійських частин, з захопленням заручників, з показовими розстрілами. Примара війни постійно висіла в повітрі. Тисячі селянських листів, надісланих до редакції газети «Радянське село» у 1926–1928 рр., свідчать про значне поширення чуток про наближення війни. Більшість селян не вважали більшовицьку владу своєю і не мали наміру захищати її в разі початку війни. І про всяк випадок запасалися сіллю, милом, гасом і сірниками. Автор відзначає той прикрий факт, що етнічна спорідненість не гарантує миру і злагоди. З цього погляду критика, спрямована проти «національної парадигми» української історії, сприймається неоднозначно: вона має не лише конструктивну складову, але й пастку хибної політкоректності. Автор сподівається, що виправленню ситуації може посприяти елементарне повторення пройдених уроків. Уроки історії треба повторювати, наполягає автор