ЖІНКИ-ВІЙСЬКОВІ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ТА СУЧАСНОЇ РОСІЙСЬКО- УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙН В ПОЛІТИЦІ ПАМ’ЯТІ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
В статті проведено порівняльний аналіз політики пам’яті щодо жінок-вій- ськових Червоної армії періоду Другої світової війни та Збройних сил України сучасної російсько-української війни. Розглянуто зміни радянської політики пам’яті щодо жінок-військових ДСВ другої половини 1940-х – 1980-х рр., показано її залежність від змін радянських керманичів. Здійс- нено огляд політики пам’яті, що здійснюється щодо жінок-військових сучасної російсько-української війни. Підкреслено, що політика пам’яті щодо жінок, що служили(ть) у ЗСУ характеризується як ширшим діапазо- ном презентацій образів жінок, так і розширенням складу дієвих осіб, що на неї впливають, порівняно з радянською політикою пам’яті ДСВ. Окрім державної влади, в реалізації практик пам’ятання щодо жінок-військових активну роль беруть громадські проєкти та організації, як самостійно, так і в кооперації з державними установами.