ПРИЧИНИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ ОЧИМА ПУТІНСЬКОЇ ПРОПАГАНДИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Стаття присвячена розгляду путінської версії причин нинішньої росій- сько-української війни: версіям і наративам, які створила й продовжує створювати російська пропагандистська машина. Це робиться з вели- чезною наполегливістю й фантазією (часто хворою). Президент росії з допомогою пропаганди намагається переконати весь світ у своїй правоті й законності розв’язаної ним війни, яку московські пропагандисти називають«спеціальною військовою операцією».Метою дослідження є аналіз причин російсько-української війни крізь призму путінської пропаганди.Щоб краще зрозуміти дану тему, важливо звернути увагу на кілька клю- чових аспектів: історичний контекст; геополітичні інтереси росії; ін- формаційна війна; маніпуляція громадською думкою; політичні мотиви. Докладніше про ці аспекти сказано в основній частині статті.Аналізуючи ці фактори, можна зрозуміти, як путінська пропаганда формує певний наратив та сприяє воєнним діям в регіоні. Важливо також врахову- вати різні точки зору та джерела інформації для отримання об’єктивного уявлення про події.Основними джерелами інформації, що аналізуються в дослідженні, є російська друкована та інтернет преса, в першу чергу та, яка близька чи підконтрольна владі рф. Багато даних пропагандистського змісту міститься в російських телевізійних новинах. Це справжній рупор кремля. Варто також проаналізувати висловлювання офіційних російських істориків та політичного керівництва рф.Методи дослідження: аналіз, синтез, дедукція, індукція, порівняння, ана- логія, узагальнення. У роботі застосовано принципи історизму та об’єк- тивності.Наукова новизна полягає в комплексному аналізі російської пропаганди на предмет офіційного російського бачення причин російсько-української війни, враховуючи не тільки сучасну фейкову трактовку цих подій, а й старі історичні фальсифікації, народжені ще радянською владою і навіть Російською імперією, що сьогодні є беззаперечною істиною для росіян. У результаті дослідження було зроблено висновок, що нині ресурси ЗМІ й соціальних мереж активно використовуються ворогуючими сторонами для досягнення своїх стратегічних цілей, тому новою формою сучасних конфліктів є інформаційне протистояння, а отже на передній план вихо- дить пропаганда.