МОВА ВОРОЖНЕЧІ ПІД ЧАС ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ В ІСПАНІЇ 1936–1939 рр.: ПРОЯВИ В ІСТОРИЧНІЙ РЕТРОСПЕКТИВІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Стаття присвячена вивченню особливостей проявів мови ворожнечі як одного з засобів пропаганди під час Громадянської війни в Іспанії 1936–1939 рр. Запропонований ретроспективний аналіз є актуальним з огляду на все частіші використання в сучасному інформаційному світі в реаліях посилення воєн та конфліктів, гібридних, інформаційних та «ме- режевих» протистоянь, таких понять як «ворожнеча», «ненависть», «мова ворожнечі». В умовах російсько-української війни 2014–2024 рр. прояви та застосування мови ворожнечі суттєво збільшилось в інфопросторі та суспільстві, то актуалізує проведене дослідження.Вивчення проявів мови ворожнечі за часів громадянського конфлікту в Іспанії дослідниками проводилось переважно в контексті здійснення про- пагандистської діяльності та не було предметом окремих розвідок. Серед тих, хто займався дослідженням цієї проблематики, можна виділити таких науковців, як І. Гомес Вієгас і Ф. Гарсія Еспанія, Х. Х. Моралес Руіс, Ф. Перес Варела. Подальшого вивчення потребує більш чітка диференціація понять, характеристика проявів та впливів.У науковій статті надається визначення поняття мови ворожнечі і основні критерії прояву в іспанському суспільстві за часів Громадянської війни. В публікації проаналізовано випуски журналів і газет, телевізійні і раді- овиступи, плакати та заклики. Визначено, що надзвичайно важливу роль у здійсненні пропаганди грали аудіовізуальні матеріали, зважаючи на значний рівень неписьменності серед населення Іспанії в 30-х рр. XX ст. Проведений аналіз призвів до висновків, що представники всіх сторін конфлікту намагались дегуманізувати противника, виправдати свої дії та сприяли поширенню мови ворожнечі різними засобами.У статті представлено трансформаційні зміни та продемонстровано прояви системної пропаганди через використання мови ворожнечі та формування нових смислових конструкцій для протилежних таборів громадянської війни в Іспанії, які впливали на обидві сторони конфлікту.Наведені у досліджені історичні приклади періоду Громадянської війни у Іспанії, стали доказами того, як мова ворожнечі свідомо використовувалась для посилення пропагандистських впливів з обох боків, для розпалювання ненависті, жорстоких та агресивних проявів в зонах бойових дій та у іспан- ському суспільстві в цілому. Дегуманізація противника, зростаючі прояви пропаганди та мови ворожнечі суттєво впливали на характер протистояння.