ВИСВІТЛЕННЯ ПОЛЬСЬКОЮ ПРЕСОЮ РОСІЙСЬКОЇ ІНВАЗІЇ В УКРАЇНУ (ЛЮТИЙ – ЛИПЕНЬ 2014 р.): ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті досліджений процес російського вторгнення в Україну впродовж лютого – липня 2014 року через призму польської преси. Розвідка пока- зала, що на сторінках польських ЗМІ об’єктивного висвітлено агресивні дії Російської Федерації в Криму та на сході України. Журналісти з Польщі не піддалися на прояви російської пропаганди та проаналізували причини швидкого захоплення півострова, критично поставилися до діяльності нового уряду в Києві, об’єктивно показали події «русскої весни» та антите- рористичної операції на сході. У праці поданий критичний аналіз діяльності РФ щодо блокування української армії на півострові, настрої корінних на- родів Автономної Республіки Крим щодо приєднання території півострова до Росії. Щодо висвітлення антитерористичної операції на сході Україні то, в публікаціях журналісти намагалися об’єктивно подавати не лише хроно- логію подій на полі бою, але й аналізували економічно-політичні мотиви агресії путінського режиму. Це надало значну допомогу українському урядові в боротьбі проти «інформаційної війни» з боку Росії, вплинуло на подальше зближення українських і польських політиків.