ВІЙНИ ПАМ’ЯТЕЙ ТА МУЗЕЇ (НА ПРИКЛАДІ МУЗЕЙНОГО ПРОСТОРУ СУЧАСНОГО ЗАПОРІЖЖЯ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Відновлення незалежності України актуалізувало відродження історичної пам’яті. Музейний простір, підручники з історії, топоніміка, пам’ятні місця і дати є каналами трансляції історичної пам’яті та повинні знаходитися у симфонії один з одним. Проте в Україні була реалізована суперечлива та часом антиукраїнська політика, що призвела до світоглядної дихотомії. Відмінності політичної культури регіонів часто посилювалися впливом регіональних еліт. Культурна сфера Запоріжжя (у тому числі музейна мережа) стала ілюстрацією конфлікту пам’ятей: активним просуванням російських наративів (українську культуру та історію намагалися предста- вити в спільному із росією просторі), пролонгованою ідеєю глорифікації пам’яті про Другу світову війну, ідеалізацією совєтської спадщини, а також підвищенням інтересу до національної історії та культури, що можна про- стежити у музейній мережі міста.