ДЕСТАБІЛІЗАЦІЯ ГЛОБАЛЬНОГО ПІВДНЯ – ЧАСТИНА РОСІЙСЬКОЇ СТРАТЕГІЇ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ АВТОРСЬКИХ АНАЛІТИЧНИХ РОБІТ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Загальна зовнішньополітична підтримка України переважною більшістю держав світу та безпрецедентні санкції проти рф змушують кремль до пошуку союзників серед країн глобального Півдня. Це чітко виражено в останній редакції Концепції зовнішньої політики рф від 2023 року.У статті проаналізовано як російська федерація намагається посилити власний вплив на Близькому Сході та в Субсахарській Африці, в зокрема на прикладі Камеруну та Демократичної Республіки Конго. Продемонстрована особлива роль військово-політичної присутності (залучення найманців та військових радників, дестабілізаця політичної ситуації та розширення тор- гівлі нелегально видобутими ресурсами), а також інформаційного впливу.