МІФОЛОГІЗАЦІЯ КОМУНІСТИЧНИХ ІДЕЙ У БОЛГАРСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті досліджується міфологізація комуністичних ідей у болгарському суспільстві та їхній вплив на сучасне сприйняття перехідного періоду. Проаналізовано специфіку стереотипів соціалістичного минулого, які формують ностальгічні настрої старшого покоління. Розглянуто основні образи комунізму, включаючи міфи про якість життя, соціальну рівність та роль держави, а також їхню не відповідність історичним реаліям. Окреслено роль ностальгії у конфронтації між прихильниками та опонен- тами соціалістичного минулого та її вплив на сучасні суспільно-політичні процеси в Болгарії.