ВІД ЗАДУМУ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ: ЯК МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ СТАВ ПРОФЕСОРОМ ЛЬВІВСЬКОГО УНІВЕРИСТЕТУ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті з’ясовано обставини призначення М. Грушевського професором кафедри історії України у Львівському університеті. Доведено, що його переїзд до Львова уможливило вдале поєднання низки суб’єктивних (усві-домлення учасниками акції історичної унікальності моменту, що змушувало пріоритезувати національний обов’язок перед приватним інтересом) і об’єктивних (високий рівень культурної та політичної самоорганізації підавстрійських українців) чинників. Наголошено, що особливо складні завдання стояли перед В. Антоновичем, який розуміючи незамінність своєї кандидатури на початку переговорів, усвідомлював непід’ємність викликів новоствореної кафедри. У підсумку йому вдалося відтермінувати час відкриття кафедри на рік, коли його визначний вихованець здобув магістерський ступінь. Епохальна для української інтелектуальної культури результативність діяльності Грушевського-професора довела виправданість сподівань його вчителя.