ДЕКОЛОНІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ: РЕЛІГІЙНО-ІСТОРІОСОФСЬКІ ВИКЛИКИ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті аналізується нагальність деколонізації української нації в контексті сучасної російсько-української війни з акцентом на релігійно-історіософ-ський аспект. Розглядається роль Української греко-католицької церкви (УГКЦ) та Православної церкви України (ПЦУ) як чинників духовної суве-ренності та національного відродження, на противагу деструктивній діяль-ності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) як інструменту російського неоімперіалізму. На основі аналізу історичних джерел та сучасних подій обґрунтовано необхідність нейтралізації пост-колоніального впливу РПЦ для зміцнення національної безпеки України. Ключові висновки підкреслюють пріоритетність релігійної деколонізації в державній гуманітарній політиці.