АНТИРЕЛІГІЙНА ПОЛІТИКА РАДЯНСЬКОГО РЕЖИМУ ЯК ОБ’ЄКТ ВИВЧЕННЯ У СТАРШІЙ ШКОЛІ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
Характеризуються зміни у викладанні питань антирелігійної політики ра- дянської влади, що відбувалися у старшій школі в контексті трансформацій суспільства та історичної науки від початку 90-х рр. ХХ ст. до сьогодення. Показано, що проголошення незалежності України дало змогу переглянути радянські ідеологічні концепти, які засуджували релігію та дискримінували її носіїв. Простежено зміни у навчальних програмах, що розширювали поле висвітлення питань і робили нові акценти на формування компетентностей старшокласників у відповідності з викликами часу. Проаналізовано якісні зрушення у змісті підручників з історії України, в яких висвітлювалися питання антирелігійної політики влади.