ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА КРАЇН ЄВРОПИ І ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ У ФОКУСІ ПРОЄКТІВ З ЦИФРОВОЇ ГУМАНІТАРИСТИКИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті розглянуто особливості збереження та інтерпретації історико-куль-турної спадщини країн Європи і Північної Америки в контексті розвитку цифрової гуманітаристики. Проаналізовано сучасні проєкти, спрямовані на цифровізацію культурних об’єктів, архівних матеріалів та історичних джерел, а також можливості використання технологій віртуальної та доповненої реальності у наукових дослідженнях і викладанні. Окрема увага приділяється міждисциплінарному підходу, який поєднує історичні, культурологічні та інформаційно-технологічні практики для створення інтерактивних моделей культурної спадщини. Показано, що цифрові гуманітарні інструменти сприяють не лише збереженню пам’яток і доку-ментів, а й формуванню нових стратегій їх презентації в академічному та суспільному середовищі. Продемонстровано, що міжнародна співпраця в межах цифрових проєктів відкриває перспективи для розширення доступу до історико-культурних ресурсів та формування глобального науково-о-світнього простору.