ПІВНІЧНО-ЗАХІДНЕ ПРИАЗОВ’Я ЯК ФРОНТИР: ЕТНОКУЛЬТУРНІ ПРОЦЕСИ КІНЦЯ XVIII – СЕРЕДИНИ ХІХ СТ. (Zaporizhzhia Historical Review, 2024)
У статті аналізуються етнокультурні процеси у Північно-Західному Приазов’ї кінця XVIII – середини ХІХ ст. як прояви фронтирного освоєння регіону. Північно-Західне Приазов’я виступало простором взаємодії різних етнічних спільнот – українців, росіян, німців, менонітів, духоборів, старообрядців, молокан, кримських татар та ногайців. Основну увагу приділено динаміці переселень, розглянуто умови заселення та мотиви переселенців. Особливе значення надається характеристиці переселенців як носіїв етнокультур-ної ідентичності. Стаття демонструє, що фронтирний характер Північ-но-Західного Приазов’я зумовив формування різноманітного та стійкого етнокультурного складу населення, який став основою для подальшого соціально-економічного та культурного розвитку південних земель України.