ВАЛЕРІЙ СОЛДАТЕНКО VS РОМАН МЛИНОВЕЦЬКИЙ: (Дві версії Української революції) (Zaporizhzhia Historical Review, 2025)
У статті здійснено порівняння концептуальних засад, якими керується у своїх історичних дослідженнях Української революції доби Центральної Ради сучасний український історик Валерій Солдатенко, з підходами до аналізу визвольних змагань цього періоду Романом Бжеським – вітчизняним дослідником, наукова діяльність якого відбувалася в еміграції в 1950–70-х рр. і який свої історичні праці друкував під псевдонімом Р. Млиновецький. Суттю концепції В. Солдатенка є спроба поєднання національного і соціального чинників революції, їх зорієнтованості на українську автономію у складі федеративної Росії і соціалістичні соціально-економічні перетворення. Цій концепції протиставляється погляд Р. Млиновецького на події 1917 – початку 1918 рр. як на Українську національну революцію, спрямовану на створення незалежної Української держави.