УСНО-ІСТОРИЧНІ ДЖЕРЕЛА ПРО ПОДІЇ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ ТА РОЗГОРТАННЯ АГРЕСІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ НА ТЕРИТОРІЇ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ (листопад 2013 - травень (Zaporizhzhia Historical Review, 2026)
Вивчення питання Революції Гідності та розгортання агресії Російської Федерації проти України на території Запорізької області крізь призму усно-історичних джерел є важливим та актуальним. Події Революції Гід- ності та початок російської збройної агресії проти України, що відбулися протягом листопада 2013 – травня 2014 рр. стали переломним етапом у новітній історії України. Саме ці зміни визначили подальший напрям суспільно-політичного розвитку держави, формування громадянської ідентичності та утвердження європейського вибору.Водночас ці події є відносно недавніми, тому збереження та наукове осмислення спогадів їхніх безпосередніх учасників і очевидців набу- ває особливого значення. Усно-історичні джерела дозволяють не лише реконструювати перебіг подій у тому числі на регіональному етапі, але й відтворити емоційно-психологічний вимір суспільних процесів, що не завжди фіксується у письмових чи офіційних документах. В умовах гібридної війни та інформаційних маніпуляцій особливо важливо зберегти автентичні свідчення громадян, які були безпосередніми учасни- ками Революції Гідності, її складових частин Євромайдану та Антимайдану, подальшого розгортання агресії Російської Федерації проти України, зокре- ма на теренах Запорізької області. Наявність інтерв’ювань певною мірою демонструє особливості перебігу подій на території населених пунктів Запорізької області.Отже, систематизація, аналіз і критичне опрацювання усних свідчень сприяють формуванню цілісного національного наративу, протидіють спотворенню історичної пам’яті та мають вагоме значення для історіо- графії сучасної України. Саме тому дослідження усно-історичних джерел зазначеного періоду є актуальним.