ТЕОРЕТИЧНА МОДЕЛЬ СТУДІЙ ПАМ’ЯТІ: ДОСВІД МЕТОДОЛОГІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ В УМОВАХ ОПОРУ РОСІЙСЬКІЙ АГРЕСІЇ* (Zaporizhzhia Historical Review, 2025)
У статті доведена потреба подолання поширеної методологічної помил-ки – легковаження факту пам’яттєвої російської агресії. Наголошено на необхідності відмовитися від широковживаного опису політики пам’яті як антагоністичної у межах концепції «пострадянського націоналістичного конфлікту». Запропоновано продуктивнішу і перспективнішу альтерна-тиву – модель пам’яті «різних цивілізацій», що базується на конфлікті між євразійською та центрально-східноєвропейською культурами пам’яті. Обґрунтовано, що такий підхід сприятиме вичерпанню потенціалу антаго-ністичної пам’яті і уможливить формування практик агоністичної пам’яті. Доведено, що деконструкція репресивної моделі російського імперського історичного пам’яттєвого дискурсу має не тільки теоретичну наукову, але й практичну соціальну значущість.