ФОРМУВАННЯ ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ: РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ В УКРАЇНСЬКИХ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКАХ (Zaporizhzhia Historical Review, 2025)
У статті проаналізовано події Революції Гідності 2013–2014 рр. крізь призму їх відображення в українських шкільних підручниках з новітньої історії України. Відзначено, що профільні державні органи влади приділяли системну увагу до проблеми висвітлення революційних подій у програмі та навчальних підручниках для 11-х класів з метою формування у школярів стійких моральних та ціннісних орієнтирів. Констатовано, що феномен Май- дану висвітлювався як приклад жертовності та боротьби за права людини та гідність. Відзначено, що в українських підручниках події Революції Гідності позиціонувалися як мирний протест проти недемократичного режиму, що переріс у масштабне протистояння з владними інституціями. Зауважено, що висвітлення Революції Гідності у підручниках здійснювалося шляхом поєднання фактологічного матеріалу та емоційно-ціннісного підходу, що у перспективі дозволяє школярам усвідомити значення подій для розвитку української державності. Показано, що особливу увагу автори шкільних підручників приділяли героїзму Небесної Сотні як символу національної єдності та морального вибору громадян у критичні віхи історії. На конкрет- них прикладах проілюстровано спроби окремих політичних сил переглянути висвітлення подій Революції Гідності у шкільних підручниках та «вибілити» дії центральних органів влади, зокрема експрезидента-зрадника України В. Януковича. Зазначено, що у підручниках також звернено увагу на соціальні та політичні наслідки Революції Гідності для України та її міжнародного іміджу, висвітлено роль волонтерських і громадських ініціатив у підтримці протестного руху та допомозі постраждалим.