ПРОБЛЕМА УКРАЇНСЬКИХ БІЖЕНЦІВ У НІМЕЧЧИНІ НА ТЛІ ЕВОЛЮЦІЇ ПОГЛЯДІВ ЩОДО МІГРАНТІВ: ВІД РАННЬОГО МОДЕРНУ ДО СУЧАСНОСТІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2025)
Стаття присвячена аналізу проблеми українських біженців у Німеччині в контексті історичної еволюції ставлення до мігрантів від раннього модерну до сучасності. Розкрито основні етапи формування міграційної політики німецьких земель — від конфесійної мобільності XVI–XVII ст. до сучасних гуманітарних практик. Особливу увагу приділено механізму тимчасового захисту громадян України після 2022 р., його правовим засадам, соціальним наслідкам і впливу на ринок праці.