ПРОЄКТ «DARIAH» І ВИКЛИКИ ЦИФРОВОЇ ГУМАНІТАРИСТИКИ: ЄВРОПЕЙСЬКА МІЖДИСЦИПЛІНАРНА ПЛАТФОРМА З ВИВЧЕННЯ ІСТОРІЇ ЄВРОПИ ТА ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2025)
У статті аналізується діяльність європейської цифрової дослідницької інфраструктури DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) як інструменту підтримки міждисциплінарних досліджень у сфері історії. Особливу увагу приділено викликам цифрової гуманітаристи-ки, ролі DARIAH у збереженні та популяризації європейської історико-куль-турної спадщини, а також можливостям застосування платформи для по-рівняльних студій історії Європи та Північної Америки. Продемонстровано значення інноваційних цифрових методів для сучасної історичної науки та інтеграції гуманітарних досліджень у глобальний науковий простір.