ВИЩА ШКОЛА ЯК СЕРЕДОВИЩЕ ІДЕОЛОГІЧНОГО ВИХОВАННЯ «НОВОЇ РАДЯНСЬКОЇ ЛЮДИНИ» В УКРАЇНІ (ДРУГА ПОЛОВИНА XX ст.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У статті, побудованій на матеріалах ГДА СБУ та центральних державних архівів, аналізується роль ідейно-політичного виховання в середовищі радянської вищої школи та його вплив на конструювання світогляду і цінностей студентства в Україні у другій половині XX ст. Акцентується увага на формалізмі і поверховості заходів ідеологічного спрямування, їх амбівалентній ефективності. Визначено вплив трудового виховання у вищих навчальних закладах на формування колективізму радянського зразка, окреслено русифікаторську політику та радянський мовний дискурс як чинники уніфікації суспільного простору. Дискутується питання про результативність ідеологічного виховання в університетському середовищі «правильних» переконань, цінностей і моделей поведінки «нової радянської людини» та «перевиховання» і корегування вже прищеплених сімейним вихованням «шкідливих» поглядів.