ПРОТИПОВСТАНСЬКА БОРОТЬБА У КАРПАТСЬКОМУ КРАЇ ОУН (1945–1954): ЧЕКІСТСЬКО-ВІЙСЬКОВІ ОПЕРАЦІЇ ЯК ЗАСІБ ПРИДУШЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У статті вперше на основі невідомих та маловідомих документів розглянуто один із засобів боротьби радянських репресивних органів із визвольним рухом у Карпатському краї ОУН (1945 – 1954) – чекістсько-військові операції. Встановлено, що репресивно-каральний апарат у процесі боротьби з українським підпіллям змінював свої завдання. Наводяться найбільш характерні приклади та масштаби застосування чекістсько-військових операцій. Доведено, що незважаючи на масовий тиск, використання брутальних методів боротьби, підпілля у Карпатському краї ОУН користувалося широкою підтримкою населення, що забезпечувало йому успіх у протистоянні з радянським тоталітаризмом.