ОСВІТНЯ ТА ПОПУЛЯРИЗАЦІЙНА ПРАЦЯ О. ЛЕВИЦЬКОЇ В ТОВАРИСТВІ “ПРОСВІТА” (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
Історичне дослідження присвячене різноплановій культурно-просвітницькій роботі відомої галицької громадсько-політичної діячки Ольги Левицької (Басараб) у товаристві “Просвіта” Саме цей аспект її праці залишається малодослідженою темою, попри значний масив публікацій вітчизняної та діаспорної наукової літератури. У біографічному контексті піднімаються також питання формування та зміцнення громадянської позиції О.Левицької напередодні Великої війни 1914-1918рр., ідейних пріоритетів, суспільно-політичних поглядів. Приклад О. Левицької демонструє широку залученість жіноцтва Східної Галичини у товариство “Просвіта”, що зумовлювалось його світським характером і прагненням до масовості. В подальшому громадянській активності українок сприяла зміна їх становища та здобуття нових прав у суспільстві.