ЗАПОРОЗЬКА ЧАЙКА ТА ПИТАННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У статті обґрунтовується виділення човнів Запорізького козацтва в окремий клас парусно-гребних суден “чайка” на підставі спільності принципів їх застосування. Для дослідження козацького човна пропонується застосування принципів поділу на підкласи і типи. Виявлені закономірності дозволяють зробити висновок про існування чайки у вигляді класу суден протягом ХVІ - ХVІІІ ст. як форми прояву традицій козацького судноплавства. Пропоновані підкласи і типи плавзасобів відображають процес внутрішньої еволюції запорозької чайки. Пропонується визначення терміну “чайка”