ОБРОБКА ТА ВИКОРИСТАННЯ ДЕРЕВИНИ НАСЕЛЕННЯМ УКРАЇНСЬКОГО ПРИКАРПАТТЯ У VIII–X ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
Давні виробництва все частіше стають об‟єктом наукових студій українських археологів. Важливе місце серед них займають дослідження обробки сировини природного походження, зокрема, деревини. Вони ускладнені тим, що органіка в умовах Українського Прикарпаття практично не зберігається, тому основними джерелами до вивчення є сліди від дерев‟яних конструкцій у залишках житлових та оборонних споруд, артефакти з металу, які були конструктивними елементами виробів із дерева чи елементи металевих знарядь, що містили дерев‟яні деталі, та, певною мірою, етнографічні джерела. У статті проаналізовано можливі способи обробки дерева носіями райковецької культури в Українському Прикарпатті, наведено ймовірний асортимент дерев‟яних виробів та сферу їхнього використання, визначено місце галузі у системі життєзабезпечення населення регіону.