СМУТОК І ПЛАЧ У СТАРОЗАВІТНИХ ТЕКСТАХ ЯК ДЖЕРЕЛО ЦІННІСНИХ ОРІЄНТИРІВ (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
Стаття присвячена проблемі печалі та сліз у поширених на Русі оповідних текстах Старого Завіту. З‟ясовано та проаналізовано обставини, за яких згадуються нерадісні емоції у П‟ятикнижжі та історичних книгах. Виявлено їх позитивну, негативну чи нейтральну оцінку. Відповідно до цього здійснено поділ на три групи: природні, богоугодні та гріховні емоції. Через повідомлення про смуток і плач зроблено висновок про систему цінностей людини епохи Середньовіччя, першоджерелом якої були тексти Святого Письма. Визначено загальну конотацію печалі та сліз в оповідних книгах Старого Завіту.