РИМСЬКО-ВІЗАНТІЙСЬКІ ВІДНОСИНИ ПІД ЧАС ПРАВЛІННЯ ІСАВРІЙСЬКОЇ ДИНАСТІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У статті досліджено особливості римсько-візантійських відносин під час правління Ісаврійської династії. Розглянуто спроби Риму врегулювати іконоборський конфлікт у Візантії. Проаналізовано причини втрати візантійцями італійських територій. Визначено причини франко-римського зближення. У дослідженні доведено, що зміна зовнішньополітичної парадигми святого престолу обумовлена неспроможністю Візантії ефективно протидіяти зростанню впливу лангобардів на Аппенінах, а також трансформацією папства у світську державу.