“ СЕЙЧАС МНЕ ЛУЧШЕ ЖИТЬ ЧЕМ ТЕБЕ МАМО НА УКРАИНЕ ”. ЕПІСТОЛЯРІЙ ОСТАРБАЙТЕРА Б.1 ПРО ЖИТТЯ В НІМЕЧЧИНІ У 1942–1943 рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У статті здійснено історіографічний огляд джерел з даної проблеми. На основі аналізу листів остарбайтера гр. Б., у роботі висвітлено основні теми, порушені дівчиною в листах до матері, в перший рік її перебування в Німеччині (липень 1942 р. – липень 1943 р.). У статті розглянуто проблему умов перевезення української молоді до Третього Рейху, охарактеризовано режим роботи на рибному заводі в м. Куксгафен, подано інформацію про заробітну плату робітниці, досліджено умови проживання, відпочинку та дозвілля дівчини. Значну увагу приділено висвітленню особистих почуттів дівчини, а саме: політичні події в Україні, хвилювання за здоров‟я матері та відсутність кореспонденції з дому, занепокоєння стосовно свого забезпечення одягом та взуттям, відношення до неї односільчан і німців на роботі та в побуті тощо.