ПРОМИСЛОВЕ ВИРОБНИЦТВО ТА ОБРОБКА ШОВКУ В КОЗАЦЬКИХ ТА ПОМІЩИЦЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ В ХІХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У статті розглядається процес створення та становлення промислової галузі з виробництва шовку на Чернігівщині в ХІХ ст. Розкрито причини, що спонукали сільських мешканців шукати альтернативу землеробству. Виявлено особливості регіонального виробництва шовку. Показано роль окремих станів суспільства в процесі створення шовківництва регіону. Звернено увагу на особливості виробництва шовку в маєтках різних власників. Зроблено акцент на тому, що тільки повний цикл виробництва шовку в господарстві давав можливість повноцінно конкурувати на ринку сільськогосподарської продукції Російської імперії.