САДИБНІ ХУДОЖНІ КОЛЕКЦІЇ В ДВОРЯНСЬКИХ РОДИНАХ ХАРКІВЩИНИ У ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ ст. ЯК ВИД ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ДОЗВІЛЛЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У статті досліджуються садибні художні колекції, які зберігались у дворянських родинах Харківської губернії у ХІХ – на початку ХХ ст. У роботі акцентується увага на їхню роль у духовному розвитку дворян та формуванні інтелектуальних та естетичних уподобань еліти. Вивчається роль сімейних та царських портретів не лише як частини інтер‘єру садиби, але їхнього впливу на психологічний стан дворянина. У статті аналізуються, які жанри живописного мистецтва та автори були поширені у художніх колекціях харківської еліти.