СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ВПЛИВИ НА ОРІЄНТАЦІЮ ПОЛЬСЬКОЇ СУСПІЛЬНОЇ ДУМКИ В УКРАЇНІ У ВИРІШЕННІ НАЦІОНАЛЬНОГО ПИТАННЯ (1914-1917 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У статті представлено суспільні і політичні впливи на орієнтацію польської суспільної думки в Україні у вирішенні національного питання під час Першої світової війни. На початку війни більшість польського населення в Росії мала русофільську орієнтацію і підтримала царський уряд. З ходом війни великі матеріальні і людські втрати, окупація німцями Варшави, значна кількість біженців, не виконання владою обіцянок щодо надання автономії привели до розчарування і посилення австрофільских настроїв. Зміна ситуації на фронті, надання німцями національних прав на захоплених польських територіях і невирішеність польського питання в Росії, перенесли польське питання на міжнародний рівень. Польські політики і суспільна думка стали орієнтуватися на створення самостійної польської держави і пошук прихильників цієї позиції.