МАХНОВСЬКИЙ РУХ І УКРАЇНСЬКА ІДЕЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2017)
У статті розкрито еволюцію у ставленні махновців до національно-визвольної боротьби українців 1917–1921 рр. та української ідеї – від неприйняття до готовності діяти узгоджено з її прихильниками. Автор намагається відповісти на питання – чому виступаючи спочатку принциповими противниками суверенітету України, махновці наприкінці 1920 – на початку 1921 рр. схилялися до необхідності врахування національного фактору у визвольній боротьбі і навіть спільних дій з українськими силами. У статті наголошується на тому, що неспроможність двох сил – УНР та РПАУ(м) діяти узгоджено мала трагічні наслідки для української державності, адже розрізнені національні сили були поодинці зломлені військовою силою більшовиків.