ЕКОНОМІЧНА МОДЕЛЬ СТАЛІНІЗМУ ТА “ТІНІЗАЦІЯ” РАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Розкривається зв‘язок між особливостями радянської економічної моделі, створеної Сталіним, та поширенням неформальних практик в СРСР. Висвітлюються головні фактори, що вели до ―тінізації‖: висока залежність економічних процесів від рішень політичного керівництва країни, дефіцит товарів та послуг, проблема мотивації. Обґрунтовується теза про масове розповсюдження в пізньорадянському суспільстві цінностей та практик, відмінних від офіційно декларованих.