ПОЛІТИКА ПЕРЕСЕЛЕННЯ ЩОДО УКРАЇНСЬКОГО СЕЛЯНСТВА (1940–1960-ті рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Стаття присвячена аналізу політики переселення радянського уряду щодо українського селянства. Автором досліджено основні принципи переселення, як-то плановість та добровільність. Окрему увагу зосереджено на нормативно-правовій базі, що регламентувала процес переселення. Виділено географічні особливості переселенських заходів. Проаналізовано громадські настрої щодо зазначеної політики та продуктивність виконання планів з переселення відповідними структурами. Окремо з‘ясовано вплив суспільно-економічної ситуації на урядову політику переселення. Розглянуто статус переселенців-самовольців.