ПАМ’ЯТКИ САКРАЛЬНОЇ АРХІТЕКТУРИ РОВЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ НАПРИКІНЦІ 1950-х – НА ПОЧАТКУ 1960-х років (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті охарактеризовано становище пам‘яток сакральної архітектури Ровенської (з 1991 р. – Рівненської) області Української РСР у період проведення комуністичним тоталітарним режимом антирелігійної кампанії кінця 1950-х – початку 1960-х років. Показано, що внаслідок відповідної войовничої політики, яка проводилася радянською владою стосовно релігії та церкви, культова спадщина різних конфесій області зазнала непоправних втрат. Звернено увагу на те, що така політика посилила зневажливе ставлення місцевих органів партійно-державної влади до охорони нерухомих сакральних пам‘яток, внаслідок чого чимало з них зазнали ушкоджень або були знищені.