НАРОДНА МЕДИЦИНА ЯК СКЛАДНИК ЕТНОКУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНЦІВ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Питання вивчення народних знань постає як одне з ключових завдань сучасної етнології. Це пов‘язано з тим, що вони несуть у собі ознаки національної і, одночасно, регіональної самобутності. Найбільш показовою у цьому зв‘язку є галузь народних медичних знань. Упродовж віків вона сформувалась як система, що поєднала в собі раціональні і ірраціональні знання, містичний і практичний досвід, язичницькі та християнські уявлення людини. Дослідження народної медицини в етнологічному вимірі вможливлює розв‘язання важливих наукових завдань, пов‘язаних з проблемами розвитку етносів, їх співіснування з іншими елементами соціокультурного простору.