ФЛОРЕНТІЙСЬКА ШКОЛА ДИПЛОМАТІЇ ДОБИ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ: ІНСТИТУЦІОНАЛЬНИЙ І ПОЛІТИКО-ГУМАНІСТИЧНИЙ ПОРТРЕТ ДЖОВАННІ БОККАЧЧО (1313-1375) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті проаналізовано основні напрями політичної, дипломатичної та літературної діяльності видатного сучасника доби Відродження – флорентійця Джованні Боккаччо, оскільки його практичний досвід і літературно-поетична спадщина не втратили своєї актуальності й до сьогодні, а його ім‘я й творчість міцно пов‘язують Італію та Україну через віки й тисячоліття європейської історії. Визначено вплив європейського Гуманізму на напрями розвитку теорії та практики дипломатії. Увага акцентується на національних особливостях дипломатії, ефективності дипломатичного інструментарію та мистецтві переговорного процесу правителів періоду Середньовіччя в Європі, зокрема – флорентійської школи дипломатії.