МОВНА АСИМІЛЯЦІЯ КОРІННИХ НАРОДІВ БРИТАНСЬКИХ ОСТРОВІВ У ХІХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Статтю присвячено процесам мовної асиміляції, які охопили населення Ірландії, Шотландії та Уельсу в ХІХ ст. Зазначено, що повсякденне використання мов корінного населення, зокрема, ірландської та шотландської гельських, валлійської та скотс, не було офіційно заборонене. Разом із тим, правляча еліта Британської імперії заохочувала мовну асиміляцію й усіляко сприяла падінню соціального престижу мов корінного населення. Водночас, інтелектуали та політичні діячі Ірландії, Шотландії та Уельсу не приділяли належної уваги проблемі збереження національних мов до кінця ХІХ ст. Через ці обставини до початку ХХ ст. кількість носіїв мов корінного населення у зазначених країнах істотно скоротилася.